
- 2002 - SPIRA PRIS
- 2002 - vald av OMEGA - Gesundheitsstelle/Health Care Center Graz. Österrike, (Medizinische Beratung und psychotherapeutische Behandlung für Opfer von Gewalt und Menschenrechtsverletzungensom) - projekt for arbete med utsatta barn.
Genom att läsa skönlitteratur lär man sig inte bara språket – man blir medveten om sin omvärld och ändrar omedvetet sitt tankesätt. En förändring som ger elever bättre villkor för att lyckas i skolarbetet och därmed öppnar möjligheter till arbetsmarknaden.
är viktig
- för att lära sig att använda vårdat språk på rätt sätt, utöka sitt ordförråd på ett naturligt sätt, diskutera boken med hjälp av frågor som övriga har antecknat, framföra sina egna åsikter, argumentera för dem,
- jämföra: då/nu; här/där/hos ”oss”,
- samtalskultur: turordning, låta tala till punkt, abstrakt tänkande,”läsa mellan raderna”tänka vidare, dra slutsatser, förståelse, kunna sätta sig i situationen.
1. sker muntligt för övriga elever som samtidigt arbetar med uppgifter:antecknar tankar som väcks och som ska diskuteras efter redovisningen, antecknar frågor om boken,”svåra ord” osv. ”positiv kritik”, beröm, goda råd. Kraven på boken höjs efter hand när eleven gör framsteg.
2. sker muntligt endast för läraren, som ställer frågor för att leda eleven att jämföra, dra slutsatser, tänka efter skillnader, använda sin egen erfarenhet, jämföra mm.
Övriga elever arbetar samtidigt med andra varierande uppgifter självständigt. Varje bok redovisas skriftligt: I uppgiften ingår: Skriva om handlingen i på förhand bestämd tempus - att hålla sig till rätt tempus i hela texten. Skriva med flyt, rätt ordföljd, direkt /indirekt tal, så småningom lära sig kommatering (konjunktioner, bisatser, hur många bisatser i en mening mm.) Att hålla sig till ”den röda tråden”Att berätta viktiga sakerEgna åsikter om boken.
Uppgifterna kan varieras och kraven ökas efter hand – recensionens längd.
Recensioner ingår i tidningen. Varje bok redovisas muntligt: I uppgiften ingår:
- Att uttrycka sig muntligt med flyt.
- Att hålla ”tråden” i sin redovisning.
- Att tala grammatiskt korrekt, inte använda ungdomsspråk eller slang (=högre språknivå). Uttala orden på ett korrekt sätt.
- Att tala under en utsatt tid.
- Att koncentrera sig på sitt tal – kroppsspråk, tala för ”publiken”.
Grunden i projektet är läsning av skönlitteratur helt efter eget val. Första året hade vi ett mål – alla elever skulle läsa 3 böcker per år. Nästan ingen av dåvarande elever hade läst något tidigare, att läsa och förstå en kort tidningsartikelsnutt var ganska avancerat även för dåvarande nior, och därför hade lärarna inte krävt att de skulle läsa. Problemet var också att hitta en intressant och rolig bok att klara att läsa på den nivån. Eleverna, som det året började i åk 7, fick sedan läsa 6 böcker i åk 8 och i åk 9 blev målet 10 böcker.
Alla böcker redovisades muntligt och skriftligt, övriga elever skulle ställa frågor och försöka diskutera.
Nu läser alla elever minst 10 böcker per skolår. Det är intressant att jämföra listan med lästa böcker och antal böcker som eleverna har läst varje år.
Hur nivån höjs, vilka böcker man väljer, hur man påverkar varandra i bokvalet. Ett par år i rad läste niorna fler än 10 böcker var, endast vuxenböcker, som diskuteras enskilt med mig eller i grupp. Det är intressant att följa olika åsikter och tankar och lösningar på problemen.
För att få eleverna intresserade av bokläsning har vi även regelbundet handlat böcker på bokrea. Vi har fått en ”redovisningssoffa” och tre bokskåp som vi efter hand fyller med egna böcker. Varje elev har ett eget kort där man skriver vilka böcker man lånar. Elever i åk 8 följer med och handlar böcker. Alla elever skriver en önskelista och åttorna letar upp böckerna i bokhandeln. På detta viset lär sig eleverna att ha ett behov – att ÄGA BÖCKER, glädjen att ta i en bok, att vara rädd om den – och att se att en bok inte behöver kosta så mycket.
Varje gång vi kommer med nyinköpta böcker kommer övriga elever på rasterna för att titta, ta på och tala om böckerna och låna direkt innan någon annan ta boken hem.
Litteraturläsning är den enda hemuppgiften. Eleven ska lära sig att läsa regelbundet ett antal sidor per dag. Intresse för litteratur, läsvana, språket som HELHET.
Viktigt: Ingen elev får i uppgift att läsa en för svår bok, även om han/hon vill välja den själv – syftet är att klara hela boken och inte tappa intresse för läsning.
Eleven utarbetar sitt eget material, vilket ökar elevens självförtroende. Kraven ökas efter hand och eleven ser sina framsteg. Eleverna lär sig att använda språket obehindrat i olika situationer både skriftligt och muntligt, att SKRIVA, LÄSA, TALA, TÄNKA på svenska i olika situationer, bygga upp intresse för läsning – skönlitteratur, framföra sina åsikter, tänka abstrakt, dra slutsatser, lära sig den kulturella sidan av samtal: hur man uttrycker sig i olika situationer på ett kulturriktigt sätt, kroppsspråk, det osagda, läsa mellan rader, ordens värde mm.